Thomas Hofman

- update 2020 -

Ik heb de opleiding ICT-beheerder niveau 4 gevolgd op het Graafschap College. Wat ik daar voornamelijk belangrijk vond, was de directe connectie naar het bedrijfsleven. Veel docenten hebben jaren meegedraaid in het bedrijfsleven. Ook gingen wij vanuit school naar verschillende ICT-beurzen. Dit gaf naast de theorie- en praktijklessen op school een extra inzicht in hoe de ICT-wereld nou precies in elkaar steekt.

In mijn eerste jaar was ik een beetje zoekende naar wat ICT nou precies inhield. Ik volgde verschillende vakken: Netwerken, Servers, Hardware, Service Management, etcetera. In het begin zag ik nog niet direct hoe deze vakken van pas zouden komen bij het dagelijkse werk van een ICT-beheerder, mede omdat ik niet goed wist wat het vak zoal inhield. Tijdens de opleiding heb ik twee en een half jaar stage gelopen. Dit is naar mijn mening de periode waarin je het meeste leert. Ik heb bijvoorbeeld kunnen zien uit welke componenten een Enterprise Netwerk nou precies bestaat. Ook had ik bewust ervoor gekozen om zowel stage te lopen bij een interne (Remondis Nederland B.V.) als bij een externe ICT-afdeling (Harbers ICT B.V.). Hierbij merkte ik dat er een groot verschil is in de behandeling van interne en externe klanten, prioritering en urenverantwoording. Tijdens de stageperiodes heb ik heel veel vrijheid gehad en veel antwoorden gekregen!


Voor het examenproject hebben wij in teamverband een complete omgeving moeten opbouwen voor een fictieve klant. Dit was de ultieme opdracht om alles in de praktijk te brengen met een mooi resultaat. Helaas hebben wij de teamprijs niet weten te bemachtigen, maar ben ik wel uitgeroepen tot beste examenkandidaat! Een andere leerzame en leuke ervaring was de deelname aan de wedstrijd ICT Beheer van World Skills Netherlands. Tijdens de kwalificatie heb ik mij hier als eerste weten te plaatsen voor de finale waarbij ik uiteindelijk derde ben geworden.


Inmiddels ben ik werkzaam bij Harbers ICT als datacenter engineer. Ik kan er aan een aantal zeer interessante projecten werken. Zo vind ik hyperconverged infrastructure heel erg interessant. Daarnaast ook de cloud infrastructure waarbij volledige onpremise omgeving de cloud in geheveld wordt. Ik vind de combinatie van beide het meest interessant; een hybride omgeving. Dit biedt vele mogelijkheden wat betreft flexibility, scalability en failover functionaliteiten en staat bij mij bovenaan het lijstje van meest interessante ICT-trends.


Ik besteed veel tijd aan nieuwe technieken. Zo ben ik bijvoorbeeld bezig geweest met het inrichten van kubernetes clusters en het in gebruik nemen van de bijhorende applicaties. Met deze nieuwe technieken verbreed ik elke dag mijn kennis. Afgelopen zomer heb ik een week lang overnacht in een hotel in Groningen om een cursus bij te wonen voor het Azure Administrator Certificaat (AZ-103). Tijdens deze cursus heb ik veel kennis opgedaan over het Azure IaaS platform en een aantal Paas services. De cursus bestond uit theorie en praktijkervaring. Ik verwacht binnenkort examen te gaan doen voor het certificaat. Door de cursus Azure en de ‘hands on’ ervaring die ik hiermee heb opgedaan merk ik dat het platform ook aardig wat ontwikkellaarskennis vereist. Dit geldt vooral voor het PaaS gedeelte. Ik probeer hier dan ook mijn leertraject op aan te passen en meer aan te sturen op DevOps. Container applicaties, stukjes software waarin de applicatiecode verpakt zit, zijn steeds meer mainstream geworden. Ze zijn daardoor minder afhankelijk van cloud providers en het bieden je meer keuzevrijheid. Omdat deze trend al lang gaande is, heeft deze trend dan ook veel impact op de manier van werken in ICT.

Tags: MBO

0
0
0
s2sdefault