yourwaytotheicttop

  • Home
  • Gratis Nationale Blockchain Cursus voor iedereen

Gratis Nationale Blockchain Cursus voor iedereen

De Dutch Blockchain Coalition lanceert gratis een online cursus om Nederland te voorzien van een goede basiskennis over blockchain. Wat is blockchain? Hoe werkt het? Hoe weet je wanneer je blockchain kunt gebruiken? Moet je kunnen programmeren om blockchain toe te kunnen passen? Voor iedereen die van blockchain heeft gehoord, maar nog niet helemaal weet wat je met blockchain kunt doen, lanceert de Dutch Blockchain Coalition (DBC) daarom de Nationale Blockchain Cursus.

Tijdens de cursus licht een brede groep van blockchainkenners de mogelijkheden en uitdagingen van blockchain toe. Onder meer Prins Constantijn en oud-burgemeester van Eindhoven Rob van Gijzel (voorzitter Dutch Blockchain Coalition) komen aan het woord. Zij worden ondersteund door specialisten uit allerlei startups, bedrijven en organisaties die bij de coalitie zijn aangesloten en blockchaintoepassingen ontwikkelen. 

Zijne Koninklijke Hoogheid Prins Constantijn van Oranje: “Ik denk dat het belangrijk is dat mensen begrijpen waar blockchain echt over gaat, zodat zijzelf kunnen afwegen in hoeverre het voor hen relevant is. Net als bijvoorbeeld kunstmatige intelligentie is dit een hele belangrijke technologie met een enorme impact op maatschappij en economie.”

Door het volgen van de cursus leren deelnemers wat blockchain is, wat je er mee kan, welke vormen van blockchain er zijn en wanneer het echt een meerwaarde heeft. Ook leer je meer over de juridische vraagstukken rondom blockchain en hoe het zit met energieverbruik. Niet alleen vanuit de theorie, maar ook vanuit de praktijk. De cursus helpt je op een toegankelijke manier aan kennis over blockchain. Kennis over wat nieuwe technologieën zoals blockchain kunnen betekenen voor je werk, je opleiding of je toekomstige baan, zodat je beter kunt meedenken over mogelijke toepassingen en hieraan kunt (mee)werken.

 De online cursus, die je kunt volgen via het e-Learning platform van de Open Universiteit, komt voort uit de visie van de Dutch Blockchain Coalition dat blockchain ingezet moet worden ten goede van de maatschappij. Om dit te realiseren is het van groot belang dat iedereen beschikt over basiskennis van deze technologie en geïnformeerd wordt over de wijze waarop wij het tegen kunnen komen in ons dagelijks leven. Volgens Rob van Gijzel, de voorzitter van de Dutch Blockchain Coalition is dit een cruciaal uitgangspunt. Bij nieuwe technologieën zien we altijd een groep enthousiaste koplopers. Bij een ingrijpende technologie zoals blockchain is het ook belangrijk dat er brede maatschappelijke acceptatie plaatsvindt. Dat realiseer je alleen door mensen goed te scholen over de werking en potentie van een dergelijke technologie. Juist rond zaken als aangepaste wet- en regelgeving of de impact op privacy. Een goed kennisniveau is een basisvoorwaarde om blockchain in te kunnen zetten.

De cursus bestaat uit zes verschillende modules, die elk in 45 minuten en in het tempo van de deelnemer kunnen worden doorlopen. Naast een grondige uitleg over de werking van de techniek worden ook onderwerpen zoals het gebruik van blockchain voor transacties (cryptocurrencies zoals bitcoin), evidence trails (van dataverificatie tot Self-Sovereign Identity) en de juridische en privacy-uitdagingen rond blockchain behandeld.

Vandaag is de cursus gelanceerd tijdens het Jaarcongres ECP.

0
0
0
s2sdefault