yourwaytotheicttop

  • Home
  • Handreikingen onderwijs nieuwe kwalificatiestructuur

Handreikingen onderwijs nieuwe kwalificatiestructuur

Ontwikkelingen als blockchain, internet of things en cybersecurity zijn bijna dagelijks in het nieuws. Om ervoor te zorgen dat nieuwe ontwikkelingen binnen het ICT-vakgebied een plek krijgen in het onderwijs, is er door stakeholders uit zowel onderwijs als bedrijfsleven hard gewerkt aan een update van de kwalificatiedossiers Applicatieontwikkeling, ICT- en mediabeheer en ICT-support. Dit heeft geleid tot een nieuwe, geactualiseerde ICT-kwalificatiestructuur. Eind vorig jaar is deze formeel goedgekeurd door het ministerie. Dit betekent dat het scholingsveld vanaf volgend jaar aan de slag gaat met het opleiden van studenten via de dossiers ICT-support, IT Systems and Devices en Software Development.

Kwalificatiedossiers kenmerken zich door een hoge mate van abstractie. Merknamen, contexten en details worden zoveel mogelijk vermeden. Om te voorkomen dat je elk jaar opnieuw de dossiers aan dient te passen. Dit biedt vele mogelijkheden voor het onderwijs. Tegelijkertijd dwingt het tot het maken van keuzes ten behoeve van de ontwikkeling van leermiddelen en examens. In opdracht van het scholingsveld organiseerde Stichting Praktijkleren daarom regionale interpretatiebijeenkomsten met stakeholders uit zowel onderwijs als bedrijfsleven. Met als doel om te komen tot een vertaling van de inhoud van de kwalificatiedossiers naar onderwijs en examinering, zodat deze flexibel en toekomstbestendig zijn. Tevens om goed aan te kunnen sluiten bij actuele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt.

De resultaten van deze bijeenkomsten zijn samengevat in handreikingen voor het onderwijs. Deze dienen als input voor het curriculumontwerp. Veel scholen zijn hiermee al gestart. Anderen staan in de startblokken. Vanuit het onderwijs horen we dat de handreikingen hen een goed handvat bieden bij de gesprekken over de vertaling van de nieuwe kwalificatiedossiers naar een nieuw curriculum.

Via onderstaande links kunt u de handreikingen voor de nieuwe kwalificatiedossiers inzien:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Stichting Praktijkleren.

0
0
0
s2sdefault