yourwaytotheicttop

  • Home
  • Invloed van digitalisering op de arbeidsmarkt

Invloed van digitalisering op de arbeidsmarkt

Digitalisering van de arbeidsmarkt betekent dat banen veranderen en dat beroepen verdwijnen. Dezelfde digitalisering maakt het mogelijk om relatief makkelijk de overstap te maken naar ander werk, met behoud of zelfs toename van salaris. Dat blijkt uit het arbeidsmarktonderzoek dat de ICT-sector en vijf topsectoren hebben uitgevoerd. Om de overstap naar ander werk mogelijk te maken, moeten werknemers zich wel (kunnen) blijven ontwikkelen. Daarvoor moeten overheid, onderwijs en sociale partners in actie komen. Een leven lang ontwikkelen moet de norm worden.

Het arbeidsmarktonderzoek is uitgevoerd door CentERdata en Berenschot op initiatief van opleidingsfonds Arbeidsmarkt ICT (CA-ICT), Nederland ICT, het CIO Platform Nederland en de topsectoren Energie, Chemie, Life Sciences & Health en HTSM. Op 3 juli is het onderzoeksrapport overhandigd aan Mariëtte Hamer, voorzitter van de SER. De overhandiging werd gedaan door Ron de Mos (voorzitter CA-ICT), Lotte de Bruijn (directeur NL-ICT en ambassadeur Human Capital Agenda ICT), Rik Farenhorst (bestuurslid CIO Platform Nederland en CIO Transavia) en Aad Veenman (namens de gezamenlijke HCA topsectoren).

Nederland bevindt zich midden in de digitale revolutie. Deze revolutie raakt de arbeidsmarkt op alle fronten en heeft grote gevolgen voor de gevraagde vaardigheden en kennis. Uiteraard is dit gegeven ook relevant voor de studenten van dit moment. Hun curriculum moet up-to-date zijn. Het onderzoek Arbeidsmarkt ICT met topsectoren richt zich vooral op de impact van digitalisering voor de huidige beroepsbevolking.

Digitalisering zet alle sectoren onder druk, waardoor de behoefte aan ICT-specialisten groeit. Tegelijkertijd neemt de vraag naar de juiste (digitale) competenties bij vele functies toe. Een gevolg hiervan is dat de verschillen in functiekenmerken en -vereisten tussen beroepen afnemen. Dit maakt de arbeidsmarkt meer dynamisch, omdat overstappen naar andere beroepen in andere sectoren eenvoudiger wordt.

De overstapkansen die de onderzoeken laten zien zijn bijzonder relevant voor de mensen die vrezen in de toekomst hun baan te verliezen. Het is voor hen noodzakelijk om bij te leren op specifieke competenties die in de vorige functie niet vereist waren, maar in de nieuwe wel. Dit 'Leven Lang Ontwikkelen' moet nu de norm worden. Dit vraagt om een cultuuromslag in bedrijven en in het onderwijs en om een actieve houding van werkenden. Een Leven Lang Ontwikkelen moet de komende jaren in het teken staan van het investeren in digitale competenties en soft skills.

Het volledige onderzoek en de samenvatting van de eindrapportage zijn te downloaden op de website van CA-ICT.

 

0
0
0
s2sdefault