yourwaytotheicttop

  • Home
  • Meisjes in de ICT

Meisjes in de ICT

VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, zet zich in om de participatie van meisjes en vrouwen aan de wereld van bètawetenschappen, techniek en ICT te vergroten. In Nederland kiezen weinig meisjes voor een ICT-opleiding. In het verlengde hiervan vertelt Chanelfa Verwijk hoe zij bijdraagt aan de promotie van het ICT-vak.

Bij de keuze voor een opleiding of beroep zijn invloeden uit de directe omgeving een belangrijke factor. Veel meisjes kennen geen vrouwen met een opleiding en/of beroep in de ICT. Ook hebben ze vaak geen zicht op de rol van ICT bij maatschappelijke innovaties. Met financiële steun van CA-ICT is VHTO gestart met activiteiten die meisjes laten zien en ervaren wat werken in de ICT inhoudt. Vrouwelijke ICT-professionals, CIO's en studenten ondersteunen bij deze activiteiten binnen en buiten de school.

Informaticadocenten (havo/vwo) kunnen gratis gebruik maken van een gevarieerd aanbod van activiteiten om meisjes (extra) te interesseren voor ICT. Zo kunnen deze leerlingen bijvoorbeeld deelnemen aan speeddates met vrouwelijke ICT’ers en CIO’s die vertellen over hun werk en de (studie-)keuzes die zij gemaakt hebben. In afstemming met de docent kunnen vrouwelijke professionals ook inhoudelijke gastlessen tijdens de informaticales verzorgen, of meisjes bijvoorbeeld uitnodigen een dag bij hen op werk mee te lopen. Via de portal DigiVita.nl chatten meisjes met studentes, onderzoeksters en bekende ICT’ers en CEO’s. Verder worden er regelmatig inspirerende ontwikkelingen op ICT-gebied en filmpjes van vrouwelijke ICT’ers op de werkvloer gepubliceerd en gedeeld. In de activiteitenagenda staan leuke evenementen speciaal voor meisjes aangekondigd, bijvoorbeeld gratis programmeerworkshops.

Ook Chanelfa Verwijk, winnares van een CA-ICT Award, zet zich als ambassadeur van CA-ICT in voor de promotie van het vak onder meisjes.

"Het is ongelooflijk belangrijk in deze tijd dat iedereen gelijke kansen krijgt. Voor veel meiden is ICT een ver van hun bed show. Zij hebben vaak geen rolmodellen in de branche en daardoor wordt er minder snel gekozen voor een opleiding binnen de ICT. Ook krijgen zij vaak op het middelbaar beroep onderwijs geen les hierin waardoor ze denken niet de juiste vaardigheden te hebben.  Daar moet wat aan gebeuren. Daarom geef ik workshops aan meiden in het VMBO over de ICT-sector. Ook organiseer ik meeloopdagen op MBO College Hilversum om een realitistisch beeld van de opleiding te geven. Uiteraard ook voor jongens. Daarnaast  ben ik begonnen op het Alfa College in Groningen om een soortgelijk project op te starten. De meiden in Groningen en omgeving zullen dit gaan doen onder de naam IT4U. Zij zullen als 'fembassadeurs' op zoek gaan naar rolmodellen in het bedrijfsleven en gaan actief 'Meiden in de ICT' promoten tijdens de open dagen."

 

0
0
0
s2sdefault