yourwaytotheicttop

  • Home
  • Actualisering diplomavergelijkingen

Actualisering diplomavergelijkingen

Zoals u weet vergelijken wij de inhoud van reguliere ICT-kwalificaties met de inhoud van ICT-certificeringen. Het project is al jaren bekend onder de naam 'blauwdruk'. Zo krijgen onderwijs, bedrijfsleven en studenten inzicht in hoe onderdelen van ICT-diploma's inhoudelijk verwant zijn met ICT-certificeringen. Omdat certificeringen regelmatig aan verandering onderhevig zijn op grond van ontwikkelingen op de arbeidsmarkt, dienen de vergelijkingen met enige regelmaat geactualiseerd te worden. Vanwege een aanpassing in de ICT-kwalificatiestructuur, staat 2019 daarom in het teken van een actualisering van de bestaande diplomavergelijkingen.

Los van aanpassingen in de kwalificatiestructuur, zijn we continu bezig om ervoor te zorgen dat het overzicht up to date is. Zo hebben Loket ICT en Linux Professional Institute (LPI) eind vorig jaar samengewerkt aan een actualisering van de bestaande diplomavergelijking van LPI. Ook al wisten we van de aanstaande aanpassing van de kwalificatiestructuur. In de vorige diplomavergelijking was Linux Essentials van LPI namelijk nog niet meegenomen. Simpelweg omdat deze certificering toen nog in ontwikkeling was. Ook vonden er tussentijds aanpassingen plaats in de certificeringen van Cisco, waardoor we besloten om dit overzicht ook alvast aan te passen. Andere certificeringen zullen in de loop van dit jaar worden toegevoegd. Uiteraard is hiervoor de samenwerking met vendoren van groot belang.

Op grond van het in december vorige jaar getekende partnership tussen Stichting Praktijkleren en Huawei, werken Huawei en Loket ICT op dit moment samen aan de oplevering van de eerste diplomavergelijking met Huawei. Met als doel om inzichtelijk te maken hoe de inhoud van deze certificeringen inhoudelijk verwant zijn met de ICT-kwalificatiestructuur.


Voor werkgevers is het goed om te weten wat een diploma waard is en wat het precies behelst. Als werkgever bent u bekend en vertrouwd met certificaten van de ICT-branche. Waarschijnlijk zoekt u dan ook gericht naar ICT'ers met deze certificaten. Mogelijk is het onduidelijk voor u in welke mate onderdelen hiervan ook aan bod zijn gekomen binnen de ICT-opleidingen binnen het mbo. Dat is namelijk wel vaak het geval. De blauwdruk is daarom handig bij de werving en selectie van nieuwe medewerkers en bij het bijscholen van uw personeel. Opleiders, docenten en ontwerpers van curricula voegen vaak bewust onderdelen van ICT-certificeringen toe aan de opleiding. De leerling krijgt dan actuele kennis mee die rechtstreeks toepasbaar is in de stage of de eerste baan. Ook wordt het dan gemakkelijker om naast het reguliere ICT-diploma een ICT-certificaat te behalen.

 

0
0
0
s2sdefault