yourwaytotheicttop

  • Home
  • Rapport: De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022

Rapport: De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022

Eind vorig jaar publiceerde het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) het rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022. In deze tweejaarlijkse rapportage voortvloeiend uit het Project Onderwijs Arbeidsmarkt publiceert ROA de voorspellingen op de arbeidsmarkt voor de middellange termijn.We zetten de belangrijkste conclusies op een rijtje.Eind vorig jaar publiceerde het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) het rapport De arbeidsmarkt naar opleiding en beroep tot 2022. In deze tweejaarlijkse rapportage voortvloeiend uit het Project Onderwijs Arbeidsmarkt publiceert ROA de voorspellingen op de arbeidsmarkt voor de middellange termijn. We zetten de belangrijkste conclusies op een rijtje.

De werkloosheid daalt over de gehele linie. Er blijven echter grote verschillen bestaan tussen opleidingsniveaus en leeftijdsgroepen. Daarnaast blijkt de aantrekkende economie vooral uit dalende werkloosheid. Loonstijgingen blijven nog grotendeels uit voor lager en middelbaar opgeleiden. Gemiddeld gezien zijn er goede perspectieven op werk, maar er worden grote verschillen verwacht tussen niveaus en richtingen.

business4

Tussen 2009 en 2016 is de werkgelegenheid voor ICT-beroepen toegenomen. Voor de ICT-beroepen wordt met gemiddeld 1,1% per jaar een relatief hoge vraag naar extra werkkrachten verwacht. Gunstig is ook dat elk van de beroepsgroepen binnen deze beroepsklasse een positieve uitbreidingsvraag laat zien. Zo ook voor de  netwerkspecialisten en de software- en applicatieontwikkelaars. Tussen 2009 en 2016 is de werkgelegenheid voor ICT-beroepen toegenomen. Voor de ICT-beroepen wordt met gemiddeld 1,1% per jaar een relatief hoge vraag naar extra werkkrachten verwacht. Gunstig is ook dat elk van de beroepsgroepen binnen deze beroepsklasse een positieve uitbreidingsvraag laat zien. Zo ook voor de  netwerkspecialisten en de software- en applicatieontwikkelaars. 

De arbeidsmarktperspectieven voor jongeren die de komende zes jaar tot de arbeidsmarkt toe zullen treden, zijn goed te noemen. Werkgevers moeten de komende zes jaar rekening houden met grote knelpunten in de personeelsvoorziening van de ICT-beroepen. Vooral de vraag naar werkenden binnen de beroepsgroep software- en applicatieontwikkelaars zal stijgen, mede door een grote verwachte uitbreidingsvraag. Het gehele rapport kunt u  hier nalezen.

0
0
0
s2sdefault